Πρόκειται για ένα παραδοσιακό μεσσηνιακό προϊόν, που η φήμη του έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της Καλαμάτας και έχει γίνει γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι δίπλες είναι συνειφασμένες με τις πιο έντονες στιγμές της ζωής μας. Προσφέρονται κυρίως σε αρραβώνες, γάμους, βαπτίσεις και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν για να μας γλυκαίνουν το παρελθόν, να συνοδεύουν το παρόν και να ευ-οιωνίζουν το μέλλον. Σύμφωνα μάλιστα, με το τοπικό έθιμο λέγεται ότι όσο πιο πολλά διπλώματα έχουν τόσο πιο πολύ δένουν οι χαρές.
 Σε μεγαλη λεκανη βαζουμε τα αυγα,το λικερ,το ξυσμα, τον χυμο πορτοκαλιου,το μπαιικιν ανακατευουμε
Σε μεγαλη λεκανη βαζουμε τα αυγα,το λικερ,το ξυσμα, τον χυμο πορτοκαλιου,το μπαιικιν ανακατευουμε και ριχνουμε σιγα σιγα το αλευρι
και ριχνουμε σιγα σιγα το αλευρι μεχρι να εχουμε μια σφιχτη ζυμη(να μην ειναι πολυ μαλακη)ωστε να μπορεσουμε στην πορεια να ανοιξουμε τα φυλλα.
Την αφηνουμε ενα μισαωρο να ξεκουραστει σκεπασμενη.
μεχρι να εχουμε μια σφιχτη ζυμη(να μην ειναι πολυ μαλακη)ωστε να μπορεσουμε στην πορεια να ανοιξουμε τα φυλλα.
Την αφηνουμε ενα μισαωρο να ξεκουραστει σκεπασμενη. Κατοπιν αν εχουμε την μηχανη για ζυμαρικα ανοιγουμε εκει πιο ευκολα τα φυλλα,αλλιως χωριζουμε σε μπαλιτσες την ζυμη και με την βοηθεια του νισεστε ανοιγουμε με τον πλαστη λεπτα φυλλα
Κατοπιν αν εχουμε την μηχανη για ζυμαρικα ανοιγουμε εκει πιο ευκολα τα φυλλα,αλλιως χωριζουμε σε μπαλιτσες την ζυμη και με την βοηθεια του νισεστε ανοιγουμε με τον πλαστη λεπτα φυλλα
 και με το ειδικο οδοντωτο εργαλειο κοβουμε λωριδες φτιαχνοντας διαφορα σχηματα,φιογκακια,μαντηλακια
και με το ειδικο οδοντωτο εργαλειο κοβουμε λωριδες φτιαχνοντας διαφορα σχηματα,φιογκακια,μαντηλακια η'με την βοηθεια ενος πηρουνιου
η'με την βοηθεια ενος πηρουνιου Βαζουμε σε κατσαρολα ελαιολαδο και αφου καψει ριχνουμε 2 διπλες τις αναποδογυριζουμε να παρουν
ενα χρυσοκιτρινο χρωμα
Βαζουμε σε κατσαρολα ελαιολαδο και αφου καψει ριχνουμε 2 διπλες τις αναποδογυριζουμε να παρουν
ενα χρυσοκιτρινο χρωμα και τις βγαζουμε σε απορροφητικο χαρτι.
και τις βγαζουμε σε απορροφητικο χαρτι. Σε αλλη κατσαρολα βαζουμε ολα τα υλικα για το σιροπι ανακατευουμε  και αφηνουμε να βρασει
Σε αλλη κατσαρολα βαζουμε ολα τα υλικα για το σιροπι ανακατευουμε  και αφηνουμε να βρασει Στον βρασμο θα δουμε να αφριζει με ενα κουταλι ξαφριζουμε και απο την ωρα που θα βρασει το αφηνουμε 1 δεκαλεπτο για να δεσει.
Στον βρασμο θα δουμε να αφριζει με ενα κουταλι ξαφριζουμε και απο την ωρα που θα βρασει το αφηνουμε 1 δεκαλεπτο για να δεσει. Αφαιρουμε το σιροπι απο την φωτια και οπως ειναι καυτο και κρυες οι διπλες βαζουμε λιγες λιγες μεσα τις μελωνουμε,και τις αφαιρουμε με τρυπιτη κουταλα σε ταψι.
Αφαιρουμε το σιροπι απο την φωτια και οπως ειναι καυτο και κρυες οι διπλες βαζουμε λιγες λιγες μεσα τις μελωνουμε,και τις αφαιρουμε με τρυπιτη κουταλα σε ταψι. Τις πασπαλιζουμε με κανελα,και τριμμενα καρυδια και τις τοποθετουμε σε πιατελα.
Τις πασπαλιζουμε με κανελα,και τριμμενα καρυδια και τις τοποθετουμε σε πιατελα.Αν σας περισσεψει σιροπι,που θα σας περισσεψει λιγο φυλαξτε το σε μπολ στο ψυγειο για λουκουμαδες η’συμπληρωμα στο μελωμα των μελομακαρονων.




ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ
Πολίτικο Γλυκό με Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Παραδοσιακή Συνταγή (Βυζαντινο)
Εύκολη Βασιλόπιτα Κέικ Με Αρωματα Εσπεριδοειδων ΣΟΥΠΕΡ Αφράτη