Σε μπολ βαζουμε το ελαφρα χλιαρο γαλα,το ελαφρα χλιαρο νερο,την μαγια την ζαχαρη
και ανακατευουμε πολυ καλα με συρμα
μεχρι να διαλυθει μαγια και ζαχαρη.
Αφηνουμε απο πεντε μεχρι 20 λεπτα να ενεργοποιηθει η μαγια
και κατοπιν ριχνουμε τα αυγα,
το λιωμενο βουτυρο,
τις βανιλιες
ανακατευουμε καλα
και αρχιζουμε να ριχνουμε λιγο λιγο το αλευρι και το αλατι το οποιο αλατι το εχουμε ριξει μεσα στο αλευρι
και ζυμωνουμε βλεποντας μια ζυμη μαλακη.
Σκεπαζουμε με σελοφαν το μπολ με την ζυμη
και αφηνουμε σε ζεστο μερος να διπλασιαστει σε ογκο.
Στην συνεχεια και για ευκολια δικη μας χωριζουμε την ζυμη σε δυο μπαλες.
Ριχνουμε ελαχιστο αλευρι στον παγκο μας και ελαχιστο αλευρι επανω στην ζυμη
και με χοντρο πλαστη ανοιγουμε την ζυμη
σε παχος ενος δαχτυλου περιπου.
Με στρογγυλο κουπ πατ κοβουμε κυκλους
και με ειδικο εργαλειο η'με ενα καπακι απο μπουκαλι πιεζουμε στο κεντρο και ανοιγουμε τρυπα.
Για να μην σας κολλησουν και για ευκολια παντα δικη μας κοβουμε λαδοκολλα στο μεγεθος καθε ντονατ και ακουμπαμε επανω στο καθε χαρτι το ντονατ.Τα σκεπαζουμε με πετσετα και τα αφηνουμε σε ζεστο μερος μεχρι να φουσκωσουν κανα εικοσαλεπτο περιπου.
Σε βαθια κατσαρολα η'τηγανι βαζουμε μπολικο καλαμποκελαιο να ζεσταθει,παιρνουμε προσεκτικα καθε κομματι με το χαρτι του και το τουμπαρουμε αναποδα στην κατσαρολα με το λαδι,βαζουμε οσα μπορει να χωρεσει το σκευος μας να ειναι ανετα μεσα για να τηγανιστουν σωστα.
Τα τηγανιζουμε σε μετρια φωτια (αν η κουζινα σας εχει απο το 1-9 τηγανιζουμε στο 5).
Αφηνουμε να παρουν χρωμα απο την μια μερια και κατοπιν τα γυριζουμε απο την αλλη,θελουμε να παρουν ενα χρυσο-καφε χρωμα και τα βγαζουμε σε πιατελα με απορροφητικο χαρτι.







ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ
Πολίτικο Γλυκό με Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Παραδοσιακή Συνταγή (Βυζαντινο)
ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΦΥΛΛΑ